OSLogo

Werkwijzer - Het opstellen van een vacature

Als u, als werkgever, een werknemer zoekt, heeft u meestal een duidelijk beeld van de taken die deze persoon moet gaan uitvoeren. Toch is het vaak nog veel werk om een vacature tekst op te stellen want met het opsommen van de uit te voeren taken bent u er niet. In deze werkinstructie leest u meer over het opstellen van een vacature.

Voor de kwaliteit van de match tussen u en de werkzoekende zijn de grootte van uw bedrijf, de cultuur binnen uw bedrijf en de doelstellingen zeer belangrijk. Een vacature is een visitekaartje, het is dan ook belangrijk dat u uw bedrijf zo herkenbaar, positief en aantrekkelijk mogelijk naar voren brengt voor de kandidaten die binnen uw organisatie zouden passen. Dit doet u onder andere door uw logo te plaatsen, een aantrekkelijk salaris te bieden en een modern lettertype te gebruiken. Uiteraard moet uw advertentie inhoudelijk duidelijk en volledig zijn.

Een goede vacature bevat dus logischerwijs uw volledige contactgegevens, ziet er professioneel uit, met een duidelijke opmaak en bevat kort en helder alle noodzakelijke informatie over de functie en uw bedrijf. Ook is de eerste zin erg belangrijk, deze dient de aandacht van de potentiële sollicitant te trekken, hem of haar nieuwsgierig te maken en de aandacht vast te houden.
Dit bereikt u onder andere door de activiteiten en bedrijfscultuur van uw bedrijf positief en aantrekkelijk weer te geven.

De volgende vragen kunt u zichzelf stellen bij het opstellen van de vacature:
- In welke omgeving zoekt u een sollicitant, als een sollicitant bijvoorbeeld escalatiediensten draait dan zal iemand binnen een bepaalde tijd op het werk moeten zijn. Heeft deze persoon dan een rijbewijs nodig en hoeveel kilometer mag de reisafstand zijn.
- Gaat u gesprekken met kandidaten zelf aan of wilt u hier meerdere mensen bij betrekken, is dit agendatechnisch mogelijk?
- Hoe wilt u de sollicitatieronde vorm geven, wenst u meerdere gesprekken en wie moeten bij deze gesprekken worden betrokken?
- Welke kenmerken zoekt u in een sollicitant, zijn dit kenmerken die u misschien in een bepaalde groep mensen aantreft en hoe gaat u hen benaderen? Hierbij kunt u denken aan een bepaald opleidingsniveau.

De inhoud van de vacature

De Functie
* Een duidelijke functienaam.
* Welke afdeling, en welke rol speelt deze afdeling binnen het bedrijf.
* De plaats van de functie in de organisatie.
* Een duidelijke functieomschrijving: welke taken en werkzaamheden gaat de persoon uitvoeren en wat zijn de doelen van de functie op korte en lange termijn. Dit geeft een sollicitant een beeld over wat hem of haar te wachten staat in de functie.
* Een beschrijving van de verantwoordelijkheden en aan wie legt de persoon verantwoordelijkheid af.
* Het type dienstverband.
* Werktijden en eventueel of er op speciale uren wordt gewerkt.

De Sollicitant
* Hanteert u opleidingseisen en/of pré's?
* Heeft u vakinhoudelijke eisen of kwaliteiten die gelden als pré.
* Welke ervaringseisen of ervaringpré's gelden er voor de functie?
* Dient de sollicitant te beschikken over bepaalde persoonlijke vaardigheden, zoals bijvoorbeeld een bepaalde taal.
* Is er een bepaald type persoonlijkheid gewenst danwel noodzakelijk?
* Heeft de sollicitant een rijbewijs nodig?

 

Wat biedt u?
* Welke ontplooiingsmogelijkheden of doorgroeimogelijkheden zijn er?
* Wat heeft uw bedrijf te bieden aan sfeer, teamspirit en bedrijfscultuur?
* Wat zijn de bedrijfsdoelen op korte en lange termijn?
* Welk salaris en welke secundaire arbeidsvoorwaarden biedt u?
* Zijn er interessante regelingen voor de sollicitant zoals pensioenvoorziening of kinderopvang?

Praktisch
Kunnen sollicitanten extra informatie inwinnen over de door u aangeboden vacature, en zo ja, bij wie en via welk telefoonnummer?

Wie ontvangt de sollicitaties en via welk medium?

Tot welke datum kan er door sollicitanten worden gereageerd?

Wanneer kan een sollicitant een antwoord op zijn of haar sollicitatie verwachten?

menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram